731f_mysqltuner.png

Cara Dan Tips Tunning Mysql

0

 

Untuk rujukan semasa proses tunning mysql boleh rujuk pada web ini.

 

http://mysqltuner.com/

 

p/s: rujukan untuk diri sendiri.

 

 

Kod Reject Semasa Proses Mobile Number PortIn (MNP)

0

Kod-kod REJECT dlm proses MNP (port in)

* SP10 – Nombor Kad pengenalan baru salah. Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal ). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

* SP11 – Nombor Kad pengenalan lama More >

6712_pptpd.gif

Panduan Setup PPTPD Server Di Digital Ocean VPS

0

 

Panduan dan tunjuk ajar ini sesuai dan telah di cuba pada perisian ubuntu 14.04 di vps milik digital ocean.

Malas nak taip banyak-banyak, so just follow aje lah step-step kat bawah ini.

 

1-

apt-get install pptpd

2-edit /etc/pptpd.conf dan tambah

localip 10.0.0.1 remoteip More >

3858_ADS12712__10735_cover_photo-440x162.jpg

Setting Internet (APN) Altel Malaysia

0

Info ringkas unutk semua pengguna Altel yang ingin menetapkan ketetepan internet di telefon mereka. Gunakan info di bawah sebagai rujukan anda.

 

SETTING APN Altel

Nama APN: altel Username: {kosongkan} Password: {kosongkan}

 

lain-lain ketetepan biarkan sahaja seperti sediada. Pastikan ketetepan More >

296156_256335194525979_1078700829_n

Scammer Di Mudah.my

0

 

Notis amaran ini ada lah untuk semua menjual-penjual barangan di mudah.my lepas aje korang post korang punya ads dan di approve kadang-kadang korang akan dapat satu email pertanyaan daripada bakal customer tentang barang yang korang jual. conoth ayat macam kat bawah nie.

 

Hello friend, i am More >

openvpn

OpenVPN Problem Tak Boleh Surf Internet

0

Notis ini untuk peringatan peribadi dan juga di kongsi pada yang memerlukan.

 

Problem: Lepas connect openvpn internet tak boleh surf walaupun guna firefox, chrome,ie,

Solution: openvpn yang di setup di openvz base tiada fungsi “IP Masquerading” untuk mengatasinya gunakan cmd ini.

iptables -t nat More >
57f6_04df_rutorrent.jpg

Cara Setup ruTorrent (Update)

2

Ini ada lah update unutk post berkaitan ruTorrent yang terdahulu di http://www.lixdo.net/blog/panduan-install-rutorrent-dengan

 

kali ini hanya 2 langkah di perlukan unutk setup torrent server anda sendiri di VPS. 1.

wget More >

9c63_zp_Login10-0-2.png

Zpanel How To Change Webmail URL?

0
[HOW TO] Change Webmail URL? eg: http://webmail.zyx.tld Make sure that you have created a Zone record on your domain registrar that points to your WEBMAIL.YOURDOMAIN.TLD.

First step is to know the structure of your VHOST (Take note: Do not edit the VHOST manually and do not use your ZPanel More >

zpanel

Zpanel Bind Use High CPU Solution

0

 

Hello,

When we add additional domains in zpanel some times the named.conf may go blank.to reload it.Actually it is a bug in zpanel.

Go to zpanel>Admin>moduleAdmin>DNS config>Tools>Force Records Update on Next Daemon Run

Then run the daemon by going to Admin>Zpanelconfig>Run Daemon now option in More >

be47_zplogo_v9.png

Zpanel FTP Permission Fix

3

 

To fix problem with zpanel ftp that giving error 550 Permission denied just used simple steps as below

 

for ubuntu user

chown www-data: /var/zpanel/hostdata -R

 

for centos user

chown apache: /var/zpanel/hostdata -R

 

it’s simple like that 😛

Have an nice day for More >

Go to Top