Apa khabar semua lama giler lix tak update blog nie, haha dah macam bersarang aje. Walaupun lix boleh di katakan hari-hari mesti jengah blog nie tapi cuma nak update aje belum ada mood. Ok sekarang semua dah kecoh pasal SKMM block beberapa website untuk download macam warez-bb.org, thepiratebay.org, movie2k.to, megavideo.com, putlocker.com, depositfiles.com, duckload.com, fileserve.com, filestube.com dan megaupload.com.

Ok sekarang lix akan tunjukan cara untuk bypass internet block yang di kenakan oleh SKMM ke atas website yang tersebut. Untuk cara mudah apa yang korang perlu buat cuma tukarkan DNS yang asal (TMNET) kepada open DNS seperti google DNS atau sebagainya.

DNS TMNET YANG ASAL

Preferred DNS Server : 202.188.0.133

Alternate DNS Server: 202.188.1.5

Tukarkan kepada DNS GOOGLE

Preferred DNS Server: 8.8.8.8

Alternate DNS Server: 8.8.4.4

 

ok untuk yang kurang faham cara nak tukar lix sertakan sedikat gambarajah untuk di ikuti seperti di bawah.

 

1) Windows XP


00: shortcut: press Windows+R then type ncpa.cpl
01: right-click on you local area connection > choose properties
02: highlight Internet Protocol, press Propeties button (as shown in PICTURE 1) and window will pop out (as shown in the next picture)
03: google for any free dns on the net, copy the number and fill in the example box
04: press ok and get ready to rumble the SKMM internet road block!

 

2) Windows 7 & Vista

00: shortcut: press Windows+R then type ncpa.cpl
01: go to Start > Control Panel > choose Network & Internet > Network & Internet > Network & Sharing Center
02: on your left side there is a link “Change Adapter Settings” and click
03: right-click on you local area connection > choose properties and it will pop out as you see in picture above
04: choose the Internet Protocol version 4 (not TCPIP v6)
05: google for any free dns on the net, copy the number and fill in the box (big circle in red)
06: CHECK the “validate” box and ready to rumble the SKMM internet road block!

 

3)Mac OS X 10.6

01: open system preferences (click icon kat dock @ click Apple Icon pastu pilih dalam listing tu)
02: double-click Network Icon
03: double click connection yang ada kaler ijau kat tepi (sebab apa kaler ijau? itu la connection yang sedang digunakan)
04: contoh dalam gamba di atas.. kita tukar konfigurasi DNS connection Airport
05: on connection properties window, click the DNS tab
06: so dekat sini.. kalau nak add tekan +, nak remove tekan pastu klik ok.

4)Wireless Adapter

Lix harap dengan panduan atau tutorial nie dapaat lah korang mendownload balik seperti biasa. Untuk korang yang nak cara lain atau nak bypass block di office atau malayari internet dengan cara lebih selamat korang boleh cuba untuk gunakan VPN (Virtual Private Network) dengan menggunakan VPN semua data internet korang akan di encrypted dan tidak dapat di sniff oleh orang lain. memandangkan banyak kes kecurian data sekarang nie. untuk korang suervey apa itu VPN korang boleh try website ini Ourbest1 VPN Service . Ok berjumpa lagi di lain masa byeee… oppsss lupa pulak korang yang dah berjaya pakai tutorial ini boleh lah tinggalkan komen kat bawah nie supaya dapat di kongsi oleh pembaca lain.

Ok Byeee..

 

p/s: credit to jiwang.org

Incoming search terms:

Be Sociable, Share!