Lixdo[dot]Net« | »

Curi Duit Dengan Godam Simkad

 

KUALA LUMPUR: Ilmu dimiliki graduan pengkomputeran warga negara Sierra Leonne disalahgunakan apabila dia menjadi dalang menggodam kad modul pengenalan pengguna (SIM) telefon bimbit bagi menjalankan kegiatan penipuan kewangan melalui Internet.

Difahamkan, suspek yang menamatkan pengajiannya di kolej swasta di negara ini sangat licik ‘mencuri’ maklumat peribadi mangsa melalui mesin kios yang disediakan di bank sebaik saja mangsa menggunakannya bagi mendapatkan butiran lengkap peribadi mangsa.

Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Wira Syed Ismail Syed Azizan berkata, anggota sindiket berusia 20 hingga 27 tahun itu juga membabitkan lelaki Jordan dan Pakistan serta empat warga tempatan ditahan di rumah mereka di Petaling Jaya, 10 dan 12 September lalu.

Menurut Syed Ismail, sindiket berkenaan mendapatkan maklumat perbankan Internet mangsa seperti nama pengguna, kata laluan dan nombor telefon menggunakan teknik ‘phising’ sebelum memuat turun maklumat daripada kios ke dalam pemacu pena (pendrive) atau komputer riba mereka menerusi satu perisian khas.

 
“Selepas memperoleh semua maklumat berkenaan, sindiket menyamar pekerja syarikat telekomunikasi dan memberitahu kononnya talian mangsa terganggu beberapa jam bagi kerja naik taraf,” katanya dalam sidang media di sini, semalam.

p/s: Petikan daripada Harian Metro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Posted by on 15/09/2011.

Tags: , ,

Categories: Petikan Berita

« | »
Recent Posts


PagesAbout Lixdo[dot]Net

LIXDO adalah berasal daripada Linux + Doremon = LIXDOmore →