Tadi masa skodeng forum-forum lix terjumpa satu benda yang menarik utk di sharekan. Untuk korang yang ada smart phone korang boleh try untuk jadi kan sebagai projektor mini. Cara-cara dan tutorial ada di sediakan di bawah. Cara untuk membuat projektor daripada handphone anda dengan modal hanya Rm10 sahaja.

Tutorial ini telah pun di cuba dan berjaya oleh forumer tersebut.

 

BAHAN BAHAN
1. Smartphone
2. Kotak kasot
3. Klip kertas
4. Kanta pembesar
5. Pisau atau cutter
6. tape hitam

 

langkah 1 – buat lubang saiz kanta kat kotak kasot macam gambar di bawah:

 

langkah 2 – potong bentuk lubang dengan pisau

 

langkah 3 – “tape” kan kanta kat kotak kasot.

 

langkah 4 – buka klip kertas untuk jadi pemegang pada smartphone.

 

langkah 5 – untuk iphone pegi ke setting, general, accessibility, “ON” kan assistive touch. lepas activated, rotate screen macam gambar di bawah. Untuk smartphone lain download application “Ultimate Rotation Control”.

 

langkah 6 – adjust smartphone anda ke depan atau ke belakang untuk dapat fokus yang cantik seperti di bawah:

 

langkah 7 – adjust brightness sampai maximum.

langkah 8 – kalau anda takde dinding putih, alaskan dengan kain putih. Akhirnya siap dan bole halakan gambar atau wayang ke dinding. keluar gambar david bowie.

 

sumber: forum carigold

Be Sociable, Share!