Ini cerita sambungan pasal video budak yang kene langgar van hari tue kat negara china. kalau yang belum tenggok video tue boleh baca kat sini

 

Yue Yue

I am sure by now u guys have heard about the Yue Yue, the 2 year old kid who was ran over twice by lorries in China. She was left to die for close to 7 minutes and no one came to her aid. Dia hanya diselamatkan oleh Chen Xianmei (58) seorang pengutip sampah dan kini dirawat di unit kawalan rapi Hospital Foshan di Provinsi Guangdong. Beliau kini dalam keadaan koma dengan kecederaan otak yang extensif. Prognosisnya tidak berapa baik dan pihak hospital akan mencuba sedaya upaya merawatnya. Tetapi ada laporan berita yang mengatakan Yue Yue sudahpun brain dead dan beliau sebenarnya dah mati. Cerita ini hanya rumours at this moment.

 

Polis berjaya menangkap kedua-dua pemandu yang melenyek Yue Yue. Lelaki yang mula melanggar beliau mengaku menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Beliua juga mengaku cuba membayar pampasan kepada bapa Yue Yue sebelum menyerah diri kepada pihak polis. Bila ditanya mengapa beliau tidak membantu Yue Yue selepas dilanggar lelaki itu berkata

“Jika dia mati saya hanya perlu bayat 20 000 yuan. Jika dia hanya cedera saya perlu bayar ratusan ribu yuan”

This is a culktural thing. Aku membaca dibeberapa laman lain dan ada discussion tentang budaya masyarakat cina di China. Jika sesorang itu mati yang mengakibatkan kematian perlu membayar wang pampasan. Tetapi jika mangsa cedera dan cacat yang mengakibatkan kecacatan harus menanggung kos sara hidup mangsa seumur hidup. This is a Chinese culture of HONOUR. Harus bertanggungjawab atas kesalahan terhadap orang lain. Masalah disini ialah the driver takde honour dan hendak bayar LUMP SUMP wang kematian dan tak mahu bayar wang sara diri jika Yue Yue hidup.

Kepada pembaca yang ada bertanya;

“Kenapa orang ramai buat DERK je walaupun nampak Yue Yue cedera parah Obe?”

Di China ada beberapa kes yang fakap dimana orang yang membantu mangsa tercedera selepas kemalangan terpaksa bayar “honour money” yang aku sebutkan diatas. Orang ramai yang membantu pula dituduh menyebabkan kemalanga walaupun mereka tak bersalah dan hanya mahu membantu. FAKAP kan? Akibat kes sebegini warga China jadi PHOBIA hendak membantu mereka yang tercedera selepas kemalangan. Bukan mereka tak berhati perut tapi mereka tak mahu jadi mangsa saman dan tak mampu membayar honour money. So dont be so judgemental. Its a whole different culture in China people!

Adakah Yue Yue akan hidup normal semula? I doubt it. Will the driver dikenakan hukuman berat? I doubt it too that is the law. Yang pasti Chen Xianmei kini menjadi hero di China kerana beliau menyelamatkan Yue Yue. Beliau juga diberi ganjaran USD 1570 oleh pihakl berwajib Foshan sebagai ganjaran hati murninya. Dibawah ialah foto ibu bapa Yue Yue kowtow kepada Chen Xianmei kerana menyelamatkan anak perempuan mereka. SADNESS!

Sumber: blogserius.blogsport.com

Be Sociable, Share!